
OCTOBER 23, 2013   SPECIAL TOWN COUNCIL MEETING 
RESPONSE TO CITIZEN QUESTIONS REGARDING WATER SUPPLY DISCUSSION: 
 

 

1. The letter of intent states that the details of the Town’s rights of inspections of 
EIE Infrastructures are yet to be determined. What are those general rights of 
inspection? (Pg.3)    
 

A. The Town’s right of inspection would allow the Town’s designated agent, in 
coordination with CWC’s project personnel, to observe the contractor’s field 
installation and activation of all construction performed within the town of Mansfield.   
All work would be performed in accordance with the requirements outlined in the 
town and/ or state excavation permits, as required for all construction within 
respective rights of way.  Any issues and concerns would be conveyed to CWC 
personnel who would then coordinate with the contractor to address such matters.   

 
Whether the Town chooses to perform inspections, CWC on site personnel or their 
agents would be required to document that the construction was completed in full 
compliance with any and all permit conditions and DPH rules and general industry 
standards.   

 
  

2. The Town has a right to observe testing in the construction of the EIE 
Infrastructure.  Does the Town have the right to conduct independent testing 
or will we only be able to observe?  If so, is that the customary practice in the 
industry? (Section 2 g)   
 

A. While the Town has the right to observe testing it is not customary practice for them 
to perform independent testing.  As such, we would not expect that on this project.   
 
Connecticut Water will be responsible to have the EIE Infrastructure constructed and 
tested in accordance with the DPH requirements as is general industry practices.   
 
Normally the contractor retains an approved testing consultant to perform 
compaction testing in selected areas of excavation along the installation and furnish 
reports to the respective town or state agency.  Pressure testing will be conducted 
by the contractor and documented for CWC, the Town and DPH.  Final water quality 
testing will be conducted before the line is put in service, with results submitted to 
DPH and the Town if requested.  
 



 
3. It was mentioned that the federal standard is the “gold” standard for water.  

On September 10th Hydrologist Dr. Carlson stated that Mansfield’s drinking 
water is some of the best, what is the difference between the federal standard 
and the current standard of our well water? 
 

A. The standards and frequency of testing of public water supplies is far more stringent 
than for private wells in Connecticut.   
 
Without knowing the basis for Dr. Carlson’s comments or the water quality in the 
wells that were mentioned, it is difficult to make any comparisons.   
 
It is clear that the water quality delivered to customers in Mansfield from CWC will 
meet all state and federal water quality standards set for public health and safety for 
public water supplies.  CWC shall conduct and report water quality testing results to 
DPH to demonstrate compliance and is subject to DPH enforcement actions if there 
are any violations of those standards.  
 
Information on water quality testing and results will be communicated annually to all 
customers in the form of an Annual Water Quality Report. 

 
 

4. If the Community Center is sold to someone else in the future what would their 
water rate be? 

A.   If the Community Center or any other town facility were sold to a private sector 
entity, that entity would be subject to the CWC rates and charges in effect at that 
time for the applicable customer class for CWC customers.   

 

5. Should CWC be forced into bankruptcy due to a contamination issue do the 
CDC rules identify the required insurance levels and what would be the 
ramifications for the Town? 
 

A. There are no rules that establish required levels of insurance for water companies 
set by any government agency.   
 
CWC does carry Property and Liability Insurance which is reviewed annually to 
assure appropriate coverage in conjunction with its assets. Under a contamination 



incident unless we were the cause of the contamination (unlikely) we would 
vigorously pursue any entity responsible. 

The Company as a whole is much larger than the operations in Mansfield, with more 
than 90,000 customers statewide and significant financial assets.   Loss of any 
single source due to contamination or otherwise, would be far less material in the 
context of the entire company than if a utility is served exclusively in a single 
municipality such as Mansfield. 

If, however, there was any event that resulted in CWC failing to have the financial, 
managerial or technical resources to serve any community with safe, adequate 
water supply, there are specific provisions under PURA rules that would allow for an 
investigation and actions to ensure customers in the community would continue to 
be served, whether by CWC or another suitable entity.   

 

6. Does the Town have the ability to obligate UConn with this document? 
(Section 13 d) 
 

A. No, the Town cannot obligate UCONN under this agreement between CWC and 
Mansfield.   

However, the UConn - CWC LOI agreement prevents wheeling charges that arise 
from CWC's use of the UConn system to serve Mansfield customers. This was a 
significant issue for  CWC in the negotiations with UCONN and the company has no 
intention or incentive to agree to modify that term.  

Further, unlike the present circumstance, where UConn unilaterally sets water rates 
for off-campus customers, under the new arrangement off-campus customer rates 
will be set by PURA based on proposals by CWC.  This is an open and transparent 
process designed to be fair to all CWC customers.  Neither UConn nor CWC will 
have a unilateral right to impose charges of any kind (wheeling or otherwise) on off-
campus customers.   

Longstanding ratemaking principles in effect at PURA and nationwide would support 
that during the PURA ratemaking process, costs would be evaluated and rates set 
considering the company’s entire customer base (more than 90,000 customers) so 
the impact if any additional costs incurred on the small customer base in Mansfield 
would be minimal.   

  



7. How are WICA rates determined, when and how do they increase? 

A.  Water Conservation and Infrastructure Adjustment (WICA) rates are approved by 
PURA for eligible infrastructure replacement projects that may be contributing to 
unacceptable levels of unaccounted for water or are negatively impacting water 
quality or reliability of service.  In addition, WICA can be applied for investments in 
energy efficient equipment for water company operations; capital improvements 
necessary to comply with streamflow regulations; and improvements required for a 
water system acquisition approved by the authority.  

The WICA charge can be adjusted every 6 months, after a filing with and approval 
from PURA that the requested projects are eligible and in service for the benefit of 
customers.   

• Prior to implementing a WICA surcharge the company must receive approval 
from the PURA of an Infrastructure Assessment Report (IAR), documenting the 
age and condition of facilities and the criteria for prioritization of projects. 

• The WICA charge is applied on customers’ bills on a percentage basis of the 
total bill including the basic service charge and commodity charge.  The company 
must file an Annual Reconciliation Report and make an adjustment the 
subsequent period if there was an under or over collection of costs associated 
with approved WICA projects.   

• The maximum WICA charge is 5% per year or 10% between rate cases.  For 
Connecticut Water, the WICA has typically increased by about 2-3% per year 
and currently is at a cumulative total of 8.09% after rates went in effect from our 
2010 rate case.   

• Any WICA charges in effect are folded into base rates and reset to zero at the 
company’s  next general rate case.   

 

8.  Property tax relief was mentioned in the presentation, what is the estimated 
benefit to the Town? 

A.  CWC would pay property tax on any facilities located in the Town of Mansfield.  The 
current estimate of CWC property taxes based on the current mil rate and the initial  
estimate of  construction costs for the new pipeline would be approximately $42,500 
(to be adjusted for the actual footage and construction costs of the final selected 
route).     



Additionally, as existing pipes in the system currently owned by UCONN or the Town 
are transferred to CWC upon being fully depreciated or replaced, CWC would also 
pay property taxes on those based on the value of the pipeline replaced.   

 

9.  The document refers to an EIE, which EIE is this mention referring to? 

A.  The EIE referred to throughout  the documents is  Environmental Impact 
Evaluation for University of Connecticut Additional Source(s) of Water Supply, Project 
No. 901662. 

 

10. In their presentation CWC mentioned a standard fire rate; please provide an 
assessment of what this is. 

A.  Fire protection charges, as approved by PURA, are applied based on a unit cost for 
hydrants on the distribution system in a Town and a charge per linear foot of 
pipeline in the system to reflect the benefit to the community of having the 
additional capacity and supply to meet fire protection needs.  The charges are:   

• Mansfield currently pays fire charges for their existing hydrants at the UCONN 
rate of $20 per hydrant per month.    

• Hydrants installed on the new pipeline would be subject to the CWC rate for 
fire charges of $17.45 per hydrant per month plus a linear foot charge of 
$0.08840 per month.   It is estimated, subject to the details of the final route, 
that there will be an additional 20 hydrants installed and approximately 15,000 
feet of pipe along the project route for an annual fee of $21,000.     

The estimated $42,500 of annual tax revenues paid by the Company with the new 
pipeline would far exceed the additional fire charges paid by the Town and the 
community and its businesses and residents would benefit from the additional fire 
protection capabilities.       

 

11. The letter of intent mentions that CWC will be a “land use partner” what does 
that mean? 

A. The language in Section 9b states that: 
 

“CWC shall support and assist the Town in implementing zoning, wetland and similar plans 
of development to mitigate development pressures in targeted areas consistent with the 



OPM approval of the EIE, provided that such support and assistance can be harmonized 
with CWC’s obligations under section 16-20 of the General Statutes.” 
 
CWC has experienced staff focused on source protection that regularly work with 
local officials on land use matters to share best practices and provide consistency 
for shared goals of source protection and environmentally sound land use 
development.   
 
They regularly review land use applications and comment on local regulations 
and/or plans of development to promote source protection.  They worked closely 
with officials in Middlebury to develop an overlay zone to limit development in an 
area where a water main was extended for a specific purpose but there was a 
desire to limit additional growth in designated conservation areas.  
 
Those individuals from CWC would be available to work with the town on 
implementing local land use measures to mitigate development pressures in 
targeted areas.   

 

 

12. If the water line is installed in front of a house will the new users be required 
to connect, if not, will they still have to pay for the connection?  What would 
be the cost of connecting?  

A.  Existing houses or businesses would not be required to connect to the pipeline or 
pay an assessment when the water line is installed.   Should their existing well fail, 
they would not be allowed to drill another one but would be required, per state 
health laws, to connect to the  public water supply if the line fronted their property.   

 
 State building code would require a connection for new construction if the property 

line is within 200’  of a public water supply line.  Property owners who elect to 
connect would pay for the actual cost of excavation, backfill, restoration and 
installation of the service connection from the water  main in street up to and into 
their premises. Those costs would be site specific. 

13. Requested the community have access to maps related to the water supply 
route.  Is Rte. 32 part of the plan? 

A.  Potential pipeline routes were identified in the Water Supply EIE and are depicted 
on the attached map (Connecticut Water Company Pipeline Route Options) 
prepared by the Department of Planning and Development.  The route options do 
not include Route 32. 

 



14. How complicated is the permitting process for interbasin transfers?  Please 
provide information on the process. 

A.  OPM approved the Record of Decision for the EIE certifying compliance with the 
CEPA process.  The Company is still obligated to pursue any and all regulatory 
permits, including the diversion permit required from DEEP under the Diversion 
Policy Act.  The diversion process is a rigorous environmental review which allows 
for public input. 

Decisions on all diversion applications, interbasin or otherwise, are required to be 
based on specific information, including: (1) The effect of the diversion on related 
needs for public water, safe yield of reservoir systems and reservoir and 
groundwater development; (2) The effect on existing and planned water uses in the 
area affected such as public water supplies, relative density of private wells, 
hydropower, flood management, water-based recreation, wetland habitats, waste 
assimilation and agriculture; (3) Compatibility with the policies and programs of the 
state of Connecticut dealing with long-range planning, management, allocation and 
use of the water resources of the state; (4) The relationship to economic 
development and the creation of jobs; (5) The effect on the existing water 
conditions; (6) The effect on fish and wildlife; and (7) The effect on navigation. 

The permitting process and analyses for interbasin transfers is actually quite similar 
to, while marginally more complicated than the assessment required for all 
diversions.   

Interbasin transfers are defined as any transfer of waters from one subregional 
drainage basin to another.  Because there are 337 such basins in the state, many 
diversion requests involve an interbasin transfer – especially for activities related to 
public water supplies, where distribution systems often tend to be geographically 
extensive.  Pursuant to CGS Sec. 22a-369, a diversion request that includes an 
interbasin transfer of water requires an environmental impact report on the transfer 
which considers the effect on present and future water uses in the donor basin; 
includes a plan for meeting water supply needs and demands in the donor basin for 
a minimum of twenty-five years; and includes an alternatives analysis. 

 

15. Is the point of connection referred to the point at which the line is connected 
to UConn? (Section 13d) 

A.  Yes 

 



16. What is meant by fire protection charges and how will they impact the Town? 

A.  See response to # 10 

 

17. Are there any maps available to the public showing potential water line 
routes? 

A. See response to #13.   

 

 



Connecticut Water Company
Pipeline Route Options

CWC Pipeline Route Options

Existing UCONN Water Service

Flood Zone

Low Density Residential

Medium to High Density Age Restricted Residential

Medium to High Density Institutional/Mixed Use

Medium to High Density Residential

Neighborhood Business/Mixed Use

Planned Business/Mixed Use

Planned Office/Mixed Use N


